Myopie (bijziendheid) is deels erfelijk bepaald. Maar het is niet zo dat ieder kind met bijziend ouders ook bijziend wordt. Levensstijl draagt bij aan de ontwikkeling van myopie. Veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of televisie) hebben invloed op de (lengte) groei van de ogen. Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden.
Doseren
Het gaat om de balans en het doseren van activiteiten. De ogen hebben ook rust nodig en het lichaam beweging. Buitenspelen, actief zijn is ook goed voor het bewegingsapparaat, gewicht en slaap.

Accommoderen
Om dichtbij goed te kunnen zien, moeten de oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen of op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal langer. Op die manier hoeft het minder te accommoderen.
Hier kleeft een groot nadeel aan: bij een te lang oog, worden beelden in de verte onscherp. Kinderen die teveel dichtbij kijken, kunnen daardoor dus bijziend worden.
Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.

Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan van myopie en het verloop. Daarom wordt er doorlopend wetenschappelijk onderzoek gedaan.