Brillen voor myopie

Myopie: Een Overzicht

Bij het overwegen van oplossingen voor myopie is het belangrijk om een goed begrip te hebben van deze oogaandoening en de beschikbare behandelopties.

Wat is Myopie?

Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij mensen moeite hebben om objecten op afstand scherp te zien. Personen met myopie hebben vaak geen problemen met het zien van dichtbijgelegen objecten, zoals boeken of computerschermen. Myopie treedt op wanneer het hoornvlies of de lens van het oog een te sterke breking heeft, waardoor het beeld vóór het netvlies wordt gevormd in plaats van erop.

Behandelopties voor Myopie

Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar voor myopie, elk met zijn eigen voordelen en overwegingen. Naast brillen zijn de meestvoorkomende behandelopties:

 • Contactlenzen: Contactlenzen zijn een populaire keuze voor mensen met myopie. Ze corrigeren het gezichtsvermogen door direct op het oog te worden geplaatst en bieden een breed gezichtsveld. Er zijn verschillende soorten contactlenzen beschikbaar, zoals zachte lenzen, harde lenzen en nachtlenzen.

 • Lasik: Lasik is een chirurgische ingreep waarbij de vorm van het hoornvlies wordt aangepast met behulp van een laser. Deze procedure kan de breking van het oog corrigeren en het gezichtsvermogen verbeteren. Lasik is een populaire keuze voor mensen die een permanente oplossing voor hun myopie wensen.

 • Lensvervanging: Lensvervanging is een chirurgische ingreep waarbij de natuurlijke lens van het oog wordt vervangen door een kunstlens. Dit kan een effectieve behandeling zijn voor mensen met zowel myopie als presbyopie (verziendheid als gevolg van ouderdom). Lensvervanging kan een goede optie zijn voor mensen die geen geschikte kandidaten zijn voor Lasik.

Bij het kiezen van de juiste behandeloptie is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de ernst van de myopie, het gewenste resultaat, de levensstijl en de persoonlijke voorkeuren. Het is raadzaam om een oogarts te raadplegen om de meest geschikte behandeling voor uw specifieke situatie te bepalen.

Terwijl de bovengenoemde behandelopties gericht zijn op het corrigeren van myopie, bieden brillen een eenvoudige en veelgebruikte oplossing. In het volgende deel zullen we de rol van brillen bij myopie verder verkennen.

De Rol van Brillen

Brillen spelen een belangrijke rol bij de behandeling van myopie. Ze zijn een effectieve en veelgebruikte optische oplossing om bijziendheid te corrigeren. In deze sectie zullen we bespreken hoe brillen werken en de voordelen die ze bieden voor mensen met myopie.

Hoe Brillen Werken

Een bril voor myopie werkt door middel van sferische brillenglazen die de vorm van het oog corrigeren. Bijziendheid wordt veroorzaakt door een te lang oog, waardoor het beeld voor het netvlies in plaats van erop valt. Brillenglazen met een negatieve sterkte worden gebruikt om dit probleem te compenseren.

Wanneer een persoon met myopie een bril draagt, zorgen de brillenglazen ervoor dat het licht dat het oog binnenkomt, op de juiste manier wordt gebroken. Hierdoor wordt het beeld op het netvlies scherp gesteld, waardoor duidelijk zicht op afstand mogelijk wordt.

Voordelen van Brillen voor Myopie

Het dragen van een bril heeft verschillende voordelen voor mensen met myopie:

 1. Directe correctie: Brillen bieden directe correctie van bijziendheid zodra ze worden gedragen. Dit betekent dat je direct profiteert van helder zicht zonder dat er aanpassingen aan je ogen nodig zijn.

 2. Veilig en niet-invasief: In vergelijking met andere behandelopties zoals contactlenzen, lasik, en lensvervanging, zijn brillen veilig en niet-invasief. Ze vereisen geen chirurgische ingrepen of direct contact met het oog, waardoor ze een betrouwbare en comfortabele optie zijn voor veel mensen.

 3. Breed assortiment aan stijlen en ontwerpen: Brillen zijn verkrijgbaar in verschillende framestijlen en pasvormen, waardoor je een bril kunt kiezen die past bij je persoonlijke stijl en voorkeuren. Dit biedt de mogelijkheid om je bril aan te passen aan je individuele smaak en modevoorkeuren.

 4. Bescherming tegen schadelijke UV-straling: Veel brillen bieden ingebouwde UV-bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke ultraviolette straling. Dit is vooral belangrijk omdat langdurige blootstelling aan UV-straling kan bijdragen aan oogproblemen op lange termijn.

Door de juiste bril te kiezen, kun je bijziendheid effectief corrigeren en genieten van helder en scherp zicht. Vergeet niet om regelmatig je ogen te laten controleren om ervoor te zorgen dat je bril altijd de juiste sterkte heeft. Voor meer informatie over bijziendheid, bezoek onze artikel over bijziendheid.

Het Kiezen van de Juiste Bril voor Myopie

Als het gaat om het corrigeren van myopie, speelt de keuze van de juiste bril een cruciale rol. Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een bril voor myopie, waaronder het type brillenglazen en de framestijl en pasvorm.

Soorten Brillenglazen

Bij het kiezen van een bril voor myopie zijn er verschillende soorten brillenglazen om uit te kiezen. De meest voorkomende opties zijn:

1. Enkelvoudige brillenglazen: Deze brillenglazen corrigeren myopie op één afstand, meestal voor veraf kijken. Ze zijn ideaal voor mensen die alleen bijziendheid hebben en geen correctie nodig hebben voor andere zichtafwijkingen.

2. Multifocale brillenglazen: Deze brillenglazen bieden zowel correctie voor veraf als voor nabij. Ze zijn geschikt voor mensen met myopie die ook last hebben van ouderdomsverziendheid, waarbij het zicht van dichtbij wordt aangetast.

3. Computerbrillen: Speciaal ontworpen voor langdurig gebruik van digitale apparaten, zoals computers en smartphones. Deze brillenglazen verminderen de belasting van de ogen door het blokkeren van schadelijk blauw licht en het optimaliseren van het zicht op de tussenafstand.

Bij het kiezen van het juiste soort brillenglazen is het belangrijk om rekening te houden met uw individuele behoeften en levensstijl. Een optometrist kan u helpen bij het maken van de beste keuze op basis van uw specifieke situatie.

Framestijlen en Pasvorm

Naast de keuze van de brillenglazen is het ook essentieel om aandacht te besteden aan de framestijl en pasvorm van de bril. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

1. Framestijl: Er zijn verschillende framestijlen beschikbaar, zoals volledige rand, semi-randloos en randloos. Het is belangrijk om een framestijl te kiezen die goed bij uw gezichtsvorm en persoonlijke voorkeur past. Een opticien kan u helpen bij het vinden van een flatterende en comfortabele framestijl.

2. Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor het comfort en de effectiviteit van uw bril. Zorg ervoor dat de bril goed aansluit op uw neusbrug en niet te strak of te los zit. De pootjes van de bril moeten comfortabel achter uw oren rusten zonder drukpunten te veroorzaken.

Bij het kiezen van een bril voor myopie is het raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een opticien. Zij kunnen u helpen bij het vinden van een bril die niet alleen uw myopie corrigeert, maar ook past bij uw persoonlijke stijl en comforteisen.

Voor meer informatie over myopie en andere behandelopties, zoals contactlenzen, LASIK en lensvervanging, kunt u onze andere artikelen raadplegen op bijziendheid.

Aanvullende Overwegingen

Naast de basisvereisten van het kiezen van de juiste bril voor myopie, zijn er enkele aanvullende overwegingen waar je rekening mee kunt houden om je kijkervaring te optimaliseren. Deze omvatten het gebruik van een blauwlichtfilter en het kiezen van dunne en lichtgewicht brillenglazen.

Blauwlichtfilter

Tegenwoordig worden we steeds meer blootgesteld aan digitale schermen, zoals die van smartphones, tablets en computers. Het blauwe licht dat door deze schermen wordt uitgezonden, kan vermoeide ogen, droogheid en zelfs slaapproblemen veroorzaken. Een blauwlichtfilter, ook wel een antireflectiecoating genoemd, kan helpen om deze negatieve effecten te verminderen.

Een blauwlichtfilter is een speciale coating die op de brillenglazen wordt aangebracht. Het helpt om het blauwe licht te filteren en te verminderen, waardoor je ogen minder worden belast tijdens het gebruik van digitale apparaten. Dit kan vooral nuttig zijn als je veel tijd doorbrengt achter een beeldscherm. Overweeg het toevoegen van een blauwlichtfilter aan je bril om je ogen te beschermen. Raadpleeg onze bijziendheid sectie voor meer informatie over myopie.

Dunne en Lichtgewicht Brillenglazen

Bij het kiezen van een bril voor myopie is het ook belangrijk om te letten op het type brillenglas dat je selecteert. Dunne en lichtgewicht brillenglazen kunnen je kijkervaring comfortabeler maken. Deze brillenglazen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die dunner en lichter zijn dan traditionele brillenglazen.

Dunne brillenglazen zijn vooral handig als je een hogere sterkte nodig hebt, omdat ze minder dik zijn en er esthetisch aantrekkelijker uitzien. Daarnaast zijn lichtgewicht brillenglazen prettig om te dragen omdat ze minder druk uitoefenen op je neus en oren.

Bij het kiezen van dunne en lichtgewicht brillenglazen is het belangrijk om samen te werken met een professionele opticien. Zij kunnen je adviseren over de beste opties die passen bij je persoonlijke behoeften en sterkte. Overweeg het toevoegen van dunne en lichtgewicht brillenglazen aan je bril voor een comfortabele pasvorm.

Het kiezen van de juiste bril voor myopie is een individuele beslissing die afhangt van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren en de aanbevelingen van een professional. Vergeet niet om regelmatig oogcontroles bij je opticien te plannen om je brilsterkte up-to-date te houden en eventuele veranderingen in je gezichtsvermogen te detecteren.

Tips voor het Dragen van een Bril bij Myopie

Als je ervoor kiest om een bril te dragen als oplossing voor myopie, zijn er enkele belangrijke tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de bril optimaal benut en je ogen gezond blijven.

Goede Hygiëne en Onderhoud

Het is essentieel om goede hygiëne en onderhoudspraktijken te volgen bij het dragen van een bril. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Reinig regelmatig je brilglazen met een mild reinigingsmiddel en een zachte, pluisvrije doek. Vergeet niet om ook de neussteuntjes en de pootjes schoon te maken.
 • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, aangezien deze krassen kunnen veroorzaken op de brillenglazen.
 • Berg je bril op in een beschermhoes wanneer je hem niet draagt om krassen te voorkomen.
 • Breng je bril niet in contact met chemische stoffen, zoals haarlak of parfum, aangezien deze de coating op de brillenglazen kunnen beschadigen.

Door goede hygiëne en onderhoud te handhaven, kun je ervoor zorgen dat je bril altijd schoon en functioneel is, waardoor je helder zicht behoudt.

Regelmatige Oogcontroles

Naast het dragen van een bril is het belangrijk om regelmatig oogcontroles te ondergaan. Deze controles stellen je optometrist of oogarts in staat om de gezondheid van je ogen te controleren en eventuele veranderingen in je gezichtsvermogen op te sporen. Tijdens deze controles kan ook de juistheid van je brilcorrectie worden geëvalueerd en indien nodig worden aangepast.

Het wordt aanbevolen om ten minste één keer per jaar een oogcontrole te plannen. Als je merkt dat je gezichtsvermogen verandert of als je andere symptomen ervaart, zoals hoofdpijn of vermoeide ogen, is het raadzaam om eerder een afspraak te maken voor een oogcontrole.

Regelmatige oogcontroles zijn een belangrijk onderdeel van het behoud van een goede ooggezondheid, vooral als je een bril draagt om myopie te corrigeren. Deze controles stellen je in staat om tijdig eventuele problemen op te sporen en ervoor te zorgen dat je brilcorrectie up-to-date blijft.

Voor meer informatie over myopie en andere behandelopties, zoals contactlenzen, LASIK en lensvervanging, kun je onze andere artikelen raadplegen.