Invloed mobiele telefoons op bijziendheid

In de afgelopen 30 jaar is het aantal bijziende jongeren in Europa verdubbeld. Een groot probleem. Want kinderen met een hoge brilsterkte hebben later een sterk verhoogde kans om ernstig slechtziend of blind te worden door een oogziekte. Uit eerder onderzoek bleek dat lang dichtbij kijken het risico op bijziendheid sterk verhoogt. En dat veel buiten zijn bijziendheid juist afremt. Eén zeer belangrijke vraag is nog niet beantwoord: Draagt het toegenomen gebruik van mobiele telefoons en andere digitale schermen extra bij aan de bijziendheidsepidemie?
Smartphone en tablets hebben de afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen. Nagenoeg alle kinderen krijgen voor ze elf jaar oud zijn hun eerste smartphone. Rond de tien á twaalf jaar kijken ze gemiddeld 6 uur per dag op een scherm. Op de middelbare school neemt dit zelfs toe tot 9 uur. En in de tussentijd rijst het aantal bijziende kinderen de pan uit.
Meer kennis is nodig om deze stille epidemie een halt toe te roepen. Met de resultaten van dit onderzoek van prof. dr. Caroline Klaver van het Erasmus MC in Rotterdam kunnen we binnenkort een advies ontwikkelen over gezond gebruik van smartphones om bijziendheid af te remmen. 
Meer over wetenschappelijke studies over bijziendheid in Nederland kunt u lezen op de speciale myopie website van het ErasmusMC.

‘‘Als we niet ingrijpen, wordt bijziendheid de grootste oorzaak van ernstige slechtziendheid en blindheid in Nederland. Helpt u dit alstublieft voorkomen?’’ Prof. Caroline Klaver, Erasmus MC. Stop de bijziendheid-epidemie! Doneer nu voor nieuwe inzichten. Bedankt!