Wat is myopie

Stel je voor: je kijkt uit het raam en ziet in de verte een prachtige boom. Maar in plaats van scherpe contouren en levendige kleuren, zie je wazige vormen en onderscheid je niet duidelijk de bladeren of takken. Dit kan een teken zijn van myopie, oftewel bijziendheid.

Wat is myopie?

Myopie, in de volksmond bekend als bijziendheid, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij men objecten van dichtbij wel duidelijk kan zien, maar objecten in de verte worden wazig. Het komt doordat het licht dat het oog binnenkomt, niet precies op het netvlies valt, maar ervoor. Hierdoor worden verre objecten niet scherp waargenomen.

Hoe ontstaat myopie?

Er zijn verschillende oorzaken van myopie. De meest voorkomende is een verlenging van het oog. Wanneer het oog te lang is in verhouding tot de brekingskracht van de ooglens en het hoornvlies, valt het beeld dat we zien voor het netvlies en niet erop. Erfelijke factoren spelen hierbij een rol, maar ook omgevingsfactoren zoals veel lezen of schermgebruik van dichtbij kunnen invloed hebben.

Hoe weet je of je myopie hebt?

Enkele symptomen zijn:

  • Verre objecten zien er wazig uit.
  • Knijpen met de ogen om beter te kunnen zien.
  • Hoofdpijn door overmatige inspanning van de ogen.
  • Dichter bij de televisie gaan zitten of het boek dichter bij de ogen houden.

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, is het raadzaam om een oogtest te laten doen bij een optometrist of oogarts.

Is er een oplossing?

Ja! Myopie is gemakkelijk te corrigeren met een bril of contactlenzen met negatieve sterkte. Deze helpen het licht correct op het netvlies te focussen, waardoor je weer scherp ziet. In sommige gevallen kan ook een oogoperatie een optie zijn.