Wat kun jij doen om de leerlingen van jouw school te helpen aan gezonde ogen?
Wij hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet!

20-20-2; doe mee!
Uit onderzoek is gebleken dat de afwisseling in ver en dichtbij kijken de ontwikkeling van bijziendheid vertraagt. Probeer na een opdracht waarbij de kinderen 20 minuten dichtbij kijken een onderbreking van 20 seconden in te lassen om in de verte te kijken. We begrijpen dat het niet de bedoeling is dat de kinderen uit hun concentratie worden gehaald, kies een passende onderbreking.

Ga naar buiten
Daag jezelf uit om de kinderen vaker mee naar buiten te nemen. Buitenlicht is goed voor de ontwikkeling van het kinderoog. En met een beetje creativiteit kun je de rekenles ook naar buiten verplaatsen, toch? Lees voor inspiratie het artikel ‘Zo verplaats je jouw les naar buiten’.

Beweeg
Misschien word jij als leerkracht juist heel blij van kinderen die eens op hun stoel blijven zitten… Lichaamsbeweging zorgt echter voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Beweging is dus van cruciaal belang om ogen gezond te houden. Zowel binnen als buiten kun je wat simpele bewegingen uitvoeren die ook zorgen voor een verhoging in productiviteit. En misschien blijven ze dan juist beter op hun stoel zitten op de momenten dat het moet!

Gezonde tussendoortjes
Stimuleer de kinderen om gezonde tussendoortjes mee te nemen naar school. Dat alleen wortels goed zijn voor je ogen is een fabel, want juist een variatie aan groente en fruit heeft een positief effect.

Beschermbril
Techniekles of een natuurkundeproef met kans op splinters of met gebruik van gevaarlijke stoffen? Zorg dat de kinderen áltijd een beschermbril dragen om te voorkomen dat er iets schadelijks in de ogen terechtkomt. Ogen zijn kwetsbaar!

Kijk goed
Als leerkracht heb je zicht op de ontwikkeling van een kind. Ook merk je gauw genoeg of een kind mogelijk moeite ervaart met kijken. De ouders kunnen contact opnemen met de huisarts voor een verdere verwijzing.