20-20-2 doe mee!

Zicht dat eenmaal verloren is gegaan, kan niet meer worden hersteld. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding. Doe mee!
Dé leefregel om kinderogen gezond te laten groeien is:

– na 20 minuten dichtbij kijken
– een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken
– en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen

20 minuten dichtbij kijken
Dit kan variëren van lezen, creatief bezig zijn, nagels lakken, een spelletje doen op de tablet of nieuwe video’s op Tictoc. Voor elke activiteit op een afstand van 30 cm van de ogen – of dichterbij – is het noodzakelijk om na 20 minuten een onderbreking in te lassen. In die 20 seconden kun je van alles doen, zolang je ogen zich maar richten tot een afstand van 1 meter in de verte.

Onderbreking van 20 seconden
Een onderbreking van 20 seconden klinkt misschien saai, of zelfs irritant terwijl je net een level wilt uitspelen van je favoriete spel. Maar in 20 seconden kun je een hoop leuks doen! Denk er eens over na… Houd bijvoorbeeld 20 seconden je adem in terwijl je naar de horizon kijkt. Probeer je hoofd als een uil zo ver mogelijk van links naar rechts te draaien en focus je ogen op wat je ziet terwijl je draait. Ren zo vaak als lukt de trap op en neer of schenk in no-time een glas drinken in voor jezelf.

  • Wij roepen je op om te laten zien wat jij kan in 20 seconden. Deel het met #20202

Twee uur naar buiten
Elke dag opnieuw twee uur naar buiten, terwijl je ook naar school moet, huiswerk moet maken en je ook een moment wilt chillen op de bank?! Hoe dan? Tja, het is even puzzelen in het begin, maar het helpt als je er een gewoonte van maakt. Kies er bijvoorbeeld voor om de activiteiten die je toch al onderneemt naar buiten te verplaatsen. Waarom?

Buiten zijn is niet alleen gezond voor je ogen, maar ook voor de rest van je lijf is het hartstikke goed. Google maar eens op ‘wat buiten zijn met je doet’. Er verschijnen miljoenen (!) resultaten met bewijs! Je kunt je er beter door concentreren, ervaart minder stress, het verhoogt je immuunsysteem, zorgt voor geestelijke gezondheid én het is leuk. Buiten zijn is leuk.

  • Wij dagen je uit om te bewijzen dat dat waar is. Deel je jouw buitenactiviteit met #20202? Vinden we leuk!

Lees ook: Ga naar buiten voor tips om je tijd te vullen.